Astma medicijnen

Astma is afkomstig van het Griekse woord asthma, dat betekent ‘verstikking’. Astma is een chronische ontstekingsziekte van de luchtwegen. In Nederland hebben ruim 500.000 mensen last van astma. Bekende symptomen zijn benauwdheid, kortademigheid en hoesten. Een astma aanval wordt vaak uitgelokt door stoffen waarvoor de persoon allergisch is of door een zware inspanning. Tijdens zo’n aanval zwellen slijmvliezen op en produceren ze meer vocht en slijm. Ook trekken de spieren, die om de luchtwegen zitten, samen. Dit alles maakt ademen lastig. De klachten van astma verschillen sterk per persoon. Mensen die ernstige vorm van astma hebben kunnen er meerdere keren per week last van ondervinden. Er zijn verschillende astma medicijnen beschikbaar die kunnen helpen bij uw klachten.

Er zijn verschillende oorzaken die een astma aanval kunnen veroorzaken, zoals:

  • Zware inspanning
  • Rook
  • Allergische reactie
  • Koude lucht
  • Hevige emoties
  • Luchtverontreiniging

astma medicijnen

Astma zit vaak in de familie. Er is een grote kans dat als u last heeft van astma uw kinderen er ook aanleg voor hebben. Astma kan op iedere leeftijd ontstaan, maar in de meeste gevallen begint het op jongere leeftijd. Astma is een blijvende longziekte, het gaat niet meer over. Gelukkig zijn er steeds meer astma medicijnen die het dragelijk kunnen maken. Hieronder bespreken we de vele mogelijkheden.

Soorten Astma

Er zijn verschillende soorten astma zoals, allergische astma, niet-allergische astma, inspanningsastma en ernstige astma. Iemand kan meerdere vormen van astma tegelijk hebben. Het soort astma medicijnen dat voor u geschikt zijn zal afhangen van het soort astma dat u heeft.

Medicijnen bij Astma

De medicijnen die bij astma worden gebruikt zijn ontstekingsremmers en luchtwegverwijders. Deze medicijnen ademt u in via de mond met een puffer. Op deze manier komen de medicijnen direct in uw longen terecht. De medicijnen moeten in de luchtwegen en longen hun werk doen dus het is het meest efficiënt als deze direct op de juiste plaats uitkomen. Toediening via inhalatie is dus de meest voorkomende manier. Ook werken de astma medicijnen op deze manier veel sneller doordat ze niet eerst via maag en darmen in het bloed opgenomen hoeven te worden. Daarnaast treden er minder bijwerkingen op doordat de medicijnen niet in contact komen met andere organen.

Luchtwegverwijders zorgen ervoor dat de spiertjes om uw luchtwegen verslappen. Dit zorgt ervoor dat de luchtwegen wijder worden en u makkelijker kunt ademen. Dit astma medicijn is een tijdelijke oplossing. Er zit verschil tussen kortwerkende luchtwegverwijders en langwerkende luchtwegverwijders. Kortwerkende luchtwegverwijders hebben snel effect maar werken maximaal zes uur. Langwerkende luchtwegverwijders hebben minimaal 12 uur lang effect. Welke variant voor u het best is kunt u het best overleggen met uw huisarts.

Mensen met astma krijgen vaak ook ontstekingsremmers toegediend. Dit astma medicijn bestrijdt ontstekingen in uw longen, waardoor u minder klachten heeft. Het duurt een tijdje voordat ontstekingsremmers goed werken.

Welk astma medicijnen bij u passen kunt u het best overleggen met uw huisarts.

Vernevelen bij Astma

Naast de astma medicijnen kunt u ook vernevelen met fysiologisch zout. Dit heeft verschillende voordelen. Het lost het slijm makkelijker op in de bronchiën en laat het slijmvlies in de luchtwegen slinken waardoor er meer ruimte ontstaan.

Daarnaast kunt u een vernevelaar ook gebruiken voor het toedienen van uw medicijnen. Vraag uw arts naar de mogelijkheden over het innemen van uw astma medicijnen.

Een vernevelaar zet de medicijnoplossing om in nevel of mist, waarna u het vernevelde medicijn kunt inademen. Het voordeel van het gebruik van een vernevelaar is dat het medicijn gemakkelijk de luchtwegen bereikt. Het is in dit geval niet afhankelijk van de kracht en medewerking van de astma patiënt. Dit kan zeker voor kinderen en oudere mensen een prettigere manier van toediening zijn.

Bespreek altijd met uw arts wat de mogelijkheden voor u zijn.

Er zijn verschillende typen vernevelaars, zoals draagbare, compressor, ultrasone en kinder vernevelaars. Welke het best bij u past is afhankelijk van uw situatie. U kunt gebruik maken van ons keuzeschema.

Heeft u vragen over vernevelaars, neem dan contact met ons op.