Wat te doen tegen griep?

Wat te doen tegen griep

Griep is een virusinfectie. Het is een besmettelijke ziekte die zich snel verspreidt. In Nederland krijgt men voornamelijk de griep in de winter of in de vroege lente omdat er dan veel weer-schommelingen zijn. Maar wat is nu het verschil tussen een verkoudheid en de griep? En wat te doen tegen griep? Lees dan hier meer over de griep en wat u hier tegen kunt doen.

Wat is griep

Zowel griep als een verkoudheid zijnwat te doen bij griep ziekteverschijnselen die in verband staan met de luchtwegen. Vandaar dat er ook vaak twijfel is over welke ziekte u dan heeft. Griep is een vervelende ziekte die in de meeste gevallen vanzelf over gaat. Gemiddeld duurt het dan één tot drie weken voordat uw lichaam het influenzavirus onder controle heeft en uw klachten afnemen.

Hoe krijgt u de griep?

U krijgt de griep door besmet te raken met het influenzavirus. Dit virus krijgt u binnen via de luchtwegen en vervolgens infecteert het het hele lichaam. Het influenzavirus zit vaak in speeksel, slijm of snot waardoor het gemakkelijk via de lucht of handen over wordt gedragen. Dit kan door hoesten, praten, niezen of zelfs iemand een hand te geven. Nadat u besmet bent met het virus duurt 1 à 3 dagen voordat u klachten krijgt.

kenmerken griep

Griep is moeilijk vast te stellen omdat het vaak plotseling begint. Daarnaast lijkt het erg op een verkoudheid waardoor het verschil lastig is vast te stellen. Wat wel zo is, is dat de luchtwegen de oorzaak van het probleem zijn. Kenmerken van de griep zijn meestal:

·       Hoge koorts en koude rillingen

·       Hoofdpijn

·       Spierpijn

·       Keelpijn

·       Verkoudheid

·       Droge hoest

·       Moeheid

Vatbaarheid

Het is per persoon anders of u vatbaar bent voor de griep. Mensen met een chronische ziekte, longproblemen of suikerziekte zijn gevoeliger voor de griep dan men met een hoge weerstand. Belangrijke kenmerken die invloed hebben op uw weerstand zijn stress, spanning en rust. Het is van belang om hier in balans in te vinden en uw weerstand op peil te houden.

Wat te doen tegen griep?

Antibiotica werken niet op het griepvirus. Pas wanneer er echt ontstekingen zijn door een bacterie kan een antibioticum zinvol zijn. Het beste wat u kunt doen is het zeer lastig maken voor het virus om zich te nestelen. Wanneer het virus zich niet kan nestelen wordt ook voorkomen dat u een bacteriële ontsteking krijgt. Wanneer u al de griep heeft, ondersteunt het vernevelen het slijmvlies om toch beter op te treden tegen het virus.

Griepklachten

Vooral de droge hoest, ook wel kriebelhoest, is een veelvoorkomend ongemak bij de griep. In de meeste gevallen dat u keelpijn krijgt, krijgt u daarnaast ook last van uw hoofd, wat  leidt tot moeheid. Oorzaken van kriebelhoest zijn onder andere droge lucht, airco die te hoog staat of een allergische reactie. Er zijn verschillende manieren om uw klachten te verlichten, zo weet u wat te doen tegen griep!

Vermijden sigarettenrook

De rook irriteert de slijmvliezen waardoor het virus niet vermindert en u ziek blijft. Belangrijk is dan ook dat u niet of minder rookt en dat u rokerige ruimtes vermijdt.

Vernevelen bij Griep

Om het virus tegen te werken en de bijbehorende klachten zoals hardnekkige hoest op te lossen is toedienen van fysiologisch zout een goede oplossing. In de medische wereld wordt de vernevelaar al langere tijd gebruikt omdat het een gemakkelijk middel is om zowel medicatie als vloeistof aan de luchtwegen toe te brengen door het te vernevelen.

De vernevelaar is inmiddels ook particulier beschikbaar zodat u dit snel en gemakkelijk thuis kunt toepassen. De vernevelaars die wij u kunnen aanbieden zijn in vele gevallen veel geschikter en beter dan die van zorgverzekeraars. U kunt zich voorstellen met de regelgeving en de kosten die gepaard gaan met een verzekeraar, dat het voor ons makkelijker is om u een goed product te bieden. Door het gebruiken van een vernevelaar en door middel van dit apparaat zoutoplossing in te ademen wordt uw keel op drie verschillende punten behandeld:

·       Het bevochtigt uw luchtwegen waardoor het evenwicht van het slijmvlies in balans wordt gebracht.

·       Fysiologisch zout heeft een reinigende werking waardoor uw kriebel of irritatie op natuurlijke wijze verdwijnt

·       Daarnaast herstelt het zout de kleine wondjes die ontstaan door al het gehoest en het schrapen van uw keel.

Wilt u meer weten wat te doen tegen griep? En dan in het speciaal wat de werking is van fysiologisch zout en wat onze vernevelaars doen? Neem dan gerust contact met ons op wij denken graag met u mee.