Soorten inhalators: wat werkt voor mij?

Mensen met een longziekte zoals astma of COPD maken vaak gebruik van inhalators. Maar hoe werken inhalators, wat zijn de voordelen en welke soorten zijn er? 

Medicijnen inhaleren

Een inhalator is een apparaatje waarmee u uw medicijnen inademt. De inhalator verdeelt het medicijn in fijne deeltjes, zodat u het gemakkelijk kunt inademen. Het medicijn in de inhalator kan een poeder, een gas of een vloeistof zijn.

Voordelen van inhalators

Het grootste voordeel van het toedienen van medicijnen met een inhalator is dat de medicijnen direct op de juiste plaats terechtkomen: in de luchtwegen en/of in de longen. De medicijnen werken dan ook snel, namelijk al binnen vijf tot tien minuten.

Medicijnen toedienen middels een inhalator is zeer effectief, mits u de inhalatietechniek juist uitvoert. Goed inhaleren kan lastig zijn, dus raadpleeg gerust uw huisarts of de verkoper van de inhalator.

Soorten inhalators

Er bestaan verschillende soorten inhalators. Uw fysieke toestand is belangrijk in het bepalen van de juiste inhalator. We hebben de verschillende soorten inhalators met hun voordelen voor u op een rijtje gezet:

Poederinhalators 

In een poederinhalator zit poedervormige medicatie, die u bij het inademen uit het apparaatje zuigt.

Een poederinhalator is geschikt voor mensen met een longziekte die nog voldoende zuigkracht hebben. U dient namelijk diep in te ademen om het poeder uit de inhalator te kunnen zuigen. Met een diepe inademing krijgen de poederdeeltjes genoeg snelheid om direct in de longen terecht te komen.

Na het inhaleren van het poeder dient u uw adem enkele seconden in te houden. Op die manier bevordert u het transport van het poeder uit het apparaatje naar uw longen. Wanneer u te snel weer uitademt, kan het poedervormige medicijn niet in uw longen terechtkomen.

Hoeveel poeder u binnenkrijgt en hoe groot het effect dus is, is afhankelijk van hoe diep u inademt en de adem blijft inhouden. Het is dus belangrijk dat u de juiste inhalatietechniek gebruikt.

Dosisaerosolen

Een tweede soort inhalator is de dosisaerosol: een spuitbusje met een medicijnoplossing. In het busje zit drijfgas, waarin het medicijn is opgenomen. U spuit de medicijnoplossing met een druk op de knop in uw mond, waarna het in de longen wordt opgenomen.

Voor gebruik schudt u de dosisareosol goed, zodat het medicijn en het drijfgas goed vermengd zijn. U zet het spuitbusje aan uw mond en spuit de medicijnoplossing in de vorm van nevel naar binnen. Ook bij deze inhalator dient u uw adem een aantal seconden in te houden, zodat het medicijn de tijd heeft om in de longen te komen.

Deze inhalators zijn minder geschikt voor kinderen en ouderen, omdat zij moeite kunnen hebben met het tegelijk inademen en drukken op het apparaatje.

Vernevelaar

Naast de poederinhalator en de dosisaerosol kunt u ook gebruikmaken van een vernevelaar. Wanneer u niet voldoende zuigkracht heeft en het lastig vindt om tegelijkertijd in te ademen en het apparaatje te bedienen, is de vernevelaar de ideale oplossing.

Een vernevelaar zet vloeibaar medicijn om in nevel, hele kleine druppeltjes. De nevel ademt u gemakkelijk in en komt zo terecht in uw luchtwegen. Deze soort van inhalators heeft een vloeistofreservoir om het medicijn in op te slaan en is daardoor wat groter.

Vernevelaars zijn uitermate geschikt voor mensen met ernstige astma-aanvallen of voor mensen die een apparaat niet zelf kunnen bedienen. De vernevelaar is namelijk gemakkelijk in gebruik, ook voor de mensen die verneveling bij een ander toedienen.

 

Iedereen Lucht helpt u graag met het vinden van de juiste inhalator. Heeft u vragen over de soorten inhalators of het gebruik, neem dan contact met ons op via info@iedereenlucht.nl of via telefoonnummer 085-0020845.