Heb ik een allergie voor huisstofmijt?

Nu het buiten weer kouder wordt, gaan we we met z’n allen weer meer naar binnen. Veel mensen hebben een allergie voor huisstofmijt en helaas bevindt de huisstofmijt zich in deze herfstige tijd ook vaak binnenshuis. Heeft u momenteel last van een verstopte neus, jeuk en vermoeidheid, dan heeft u wellicht een allergie voor huisstofmijt! Lees hieronder wat huisstofmijt is, hoe u een allergie herkent en wat u ertegen kunt doen.

Wat is huisstofmijt?

Huisstofmijten zijn beestjes die behoren tot de familie van de spinachtigen. De spinnetjes hebben een vage, witte kleur en zijn zo klein dat ze met het blote oog bijna niet te zien zijn. Ze meten gemiddeld slecht 0,3 millimeter.

De huisstofmijt dankt zijn naam aan de plek waar hij zich jammer genoeg vaak bevindt: binnenshuis. Hij leeft op donkere en vochtige plekken in uw huis waar het ongeveer 25 graden is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan uw matras, uw kleding en uw vloerbedekking. Ook meubilair met een stoffen bedekking en knuffels zijn verblijfplaatsen van de huisstofmijt.

De beestjes eten huidschilfers van mensen en dieren die op deze donkere, vochtige en stoffige plekken zijn achtergebleven. Ze overleven slechts drie maanden, maar kunnen wel in alle seizoenen voorkomen. Hun aantal binnenshuis neemt vooral toe in de herfst en in de winter.

Huisstofmijten zijn onschadelijk voor mensen, tenzij u een allergie voor huisstofmijt heeft. U bent dan vaak niet allergisch voor het spinnetje zelf, maar vooral voor zijn uitwerpselen. Het inademen of het in aanraking komen met de uitwerpselen kan hele vervelende klachten teweegbrengen.

Hoe herken ik een allergie voor huisstofmijt?

Een allergie voor huisstofmijt komt tot uiting in meerdere klachten, vooral rondom de ogen en de neus, bij de longen en op de huid. De symptomen die u als eerste ervaart zijn voornamelijk een loopneus, gevoelige ogen en niesbuien. Daarna zult u ontstekingsklachten zoals een verstopte neus, hoesten, benauwdheid en kortademigheid hebben. Symptomen van een allergie voor huisstofmijt zijn als volgt:

  • Loopneus, jeukende of verstopte neus
  • Gevoelige, rode, jeukende, tranende of gezwollen ogen
  • Moeite met ademhalen, benauwdheid of kortademigheid
  • Slechts slapen en vermoeidheid
  • Uitslag op de huid of eczeem
  • Niezen en hoesten
  • Irritatie in de keel
  • Hoofdpijn
  • Jeuk

De klachten van een allergie voor huisstofmijt ervaart u vaak ’s morgens en ’s nachts. U komt in uw bed namelijk langdurig in aanraking met de uitwerpselen van de huisstofmijt. Door het woelen in uw bed verspreidt u de uitwerpselen van de huisstofmijt in de lucht. U raakt ze daardoor niet alleen aan, maar u ademt ze ook in.

Wat kan ik doen bij een huisstofmijtallergie?

De klachten bij een huisstofmijtallergie zijn tegen te gaan met enkele kleine aanpassingen. Ook kunt u enkele klachtenverlichtende middelen aanschaffen.

U kunt ten eerste uw huis regelmatig grondig schoonmaken. Meerdere keren per week stofzuigen en afnemen met een vochtige doek zullen de klachten al verminderen. Ook dikwijls uw dekbedhoes en matrashoes verwisselen en op hoge temperatuur wassen, werken goed tegen de klachten. Er zijn ook speciale allergiehoezen voor uw matras, dekbed en kussen te koop.

Daarnaast draagt het goed ventileren van uw huis bij aan het vermijden van huisstofmijt. De ventilatie vermindert de luchtvochtigheid en de warmte in uw huis, kenmerken van het klimaat waarin de huisstofmijt het best gedijt. Gooit u daarom regelmatig de ramen open of schaf goede ventilatie aan.

Mochten het schoonmaken en ventileren van uw huis niet voldoende zijn, ga dan eens na of u uw interieur op de allergie kan aanpassen. Koop bijvoorbeeld zo min mogelijk met stof beklede meubelen.

Indien bovenstaande oplossingen geen resultaat hebben, dan kunt u tot slot met behulp van een vernevelaar zorgen voor vrije luchtwegen en daardoor een vermindering van de klachten. Vernevelen is de omzetting van een medicijn naar nevel. De nevel kan vervolgens gemakkelijk toegediend worden met een mondstuk om het direct in de luchtwegen terecht te laten komen.

Het vernevelen met fysiologisch zout helpt de luchtwegen te zuiveren die door de allergie voor huisstofmijt dicht zijn komen te zitten. Het is een natuurlijke wijze van het verlichten van de klachten aan uw neus, keel en longen omdat het element al voorkomt in uw lichaam. Vernevelen heeft al veel mensen geholpen bij het verlichten van de klachten, wellicht helpt het u ook!