Tien feitjes over de griep

Nu het kouder wordt, hoor je overal weer ‘Het heerst… die griep!’. Maar wist jij dat er een griepseizoen is? En wist je ook dat de griep zich via speeksel in de lucht verspreidt? Of heb je al ervaren dat je er zelf niet veel tegen kunt doen, maar de klachten wel kunt verlichten? In deze blog lees je dit en meer over de griep in tien feitjes!

1. Het Nederlands griepseizoen loopt van november tot en met maart

In de herfst en de winter zijn je collega’s en vrienden ineens veel minder op kantoor. Ze liggen met griep op bed. In de periode van november tot en met maart worden veel mensen door de griep geveld.

2. Je kunt de griep hebben zonder er iets van te merken

Je kunt met het griepvirus besmet zijn geraakt, maar nog geen klachten ervaren. Voordat het griepvirus je ziek maakt, is het namelijk eerst zo’n twee tot drie dagen in je lichaam aanwezig. Na deze twee/drie dagen, zul je pas echt griepklachten merken.

Benauwdheid de griep

3. De besmettingskans is het grootst voordat je ziek wordt

Je kunt vanaf ongeveer één dag voor je ziek wordt anderen met het griepvirus besmetten. Je draagt het virus dus al over voordat je zelf echt klachten van de griep ervaart.

Als je zelf niet aan voelt komen dat je de griep krijgt, kun je weinig tegen het besmettingsgevaar doen. Voel je het wel aankomen, dan begeef je je beter niet in een ruimte met veel mensen.

4. De griep verspreidt zich via speekseldruppels

Het griepvirus verspreidt zich via griepdeeltjes in je speeksel. Druppels griepspeeksel komen in de lucht terecht wanneer je uitademt of hoest. Als een ander lucht met jouw besmette speekseldruppels inademt, kan hij/zij ook de griep krijgen.

De griep draag je ook over via griepdeeltjes in je lichaam. Je kunt anderen dus besmetten met de griep wanneer je een kus of een hand geeft. Daarnaast draag je de griepdeeltjes over via indirect contact met anderen, bijvoorbeeld via de deurklink of je toetsenbord.

5. De griep hebben is anders dan verkouden zijn

Vaak halen mensen ‘de griep hebben’ en ‘verkouden zijn’ door elkaar. Er is echter een wezenlijk verschil. Wanneer je besmet bent met het griepvirus, dan ben je te ziek om naar buiten te gaan. Bij een verkoudheid ben je daar wel nog toe in staat.

6. Verschijnselen van griep zijn o.a. koorts en hoesten

Waar heb je last van wanneer de griep doorkomt? Je hoest vaak en veel, hebt koorts en rilt van de kou. Ook heb je bij griep last van hoofdpijn, keelpijn en spierpijn. Tot slot ben je meestal ook erg moe.

Astma de griep

7. De griep houdt enkele dagen tot een week aan

Je bent meestal een aantal dagen tot ongeveer een week ziek van de griep. De periode dat je het het griepvirus wel al hebt, is hier helaas nog niet eens in meegenomen. Je ervaart de beschreven klachten dus echt bijna een week lang.

8. Besmettingsgevaar is te verkleinen door je huis schoon te houden en te ventileren

Zoals je inmiddels weet, draag je de griep onder andere over via griepdeeltjes op voorwerpen. Poets je huis daarom regelmatig en grondig. Neem ook vooral de deurklink, kastgrepen en trapleuningen mee. Om besmette speekseldruppels in de lucht van je huis te voorkomen, is het goed te ventileren. Gooi daarom minstens 10 minuten per dag alle ramen en deuren open.

9. Voor de griep geldt: uitzieken…

Je kunt het griepvirus helaas niet uit je lichaam verdrijven. Het advies is dan ook om een aantal dagen vrij te nemen en uit te zieken in bed.

10. …maar je kun klachten verlichten door te vernevelen

Griep is niet te verdrijven, maar je kunt de klachten wel verlichten! Vernevelen met een vernevelaar verlicht de klachten van griep en beperkt de tijd van herstel. Het vernevelen met zout verlicht klachten aan de luchtwegen en keelpijn. Het houdt het vochtgehalte in de keel op peil, waardoor de droge hoest en de keelpijn afnemen. Bij een eventuele verkoudheid, die vaak gepaard gaat met griep, pak je met vernevelen ook een ontsteking in de bovenste luchtwegen en in de keelholtes aan.

Alle soorten vernevelaars vind je bij Iedereenlucht. Neem voor persoonlijk advies contact met ons op via het contactformulier, via e-mailadres info@iedereenlucht.nl of via telefoonnummer 085-0020845.