Hooikoorts klachten verminderen

Meer (extreme) klachten door hooikoorts

De hooikoorts klachten zijn dit jaar extremer dan ooit. Volgens internist-allergoloog Ad Jansen van het Radboud ziekenhuis zijn dit jaar de klachten extremer dan ooit. Als oorzaak wordt de zachte winter gezien. Veel bomen en struiken zijn al vroeg gaan bloeien en nu komen ook alle grassen tot bloei. Dat leidt tot een zeer lange periode met veel pollen. Ook de warmste dag op 19 april met maar liefst 28 graden op de teller is voor veel mensen met een allergie voor pollen geen pretje.

De komende weken zullen het aantal mensen dat klachten ervaart door hooikoorts fors toenemen en de klachten zullen ook erger worden. Zo’n 2,5 miljoen (!) mensen in Nederland zullen dan last krijgen van loopneuzen, niesbuien en rooddoorlopen ogen en benauwdheid. Een kleinere groep zal extremere klachten krijgen zoals kortademigheid, dichtzittende ogen en ook vermoeidheid.

Overbehandeling COPD

Wat kunt u zelf doen

Probeer minder in contact te komen met pollen door zo min mogelijk naar buiten te gaan en bijvoorbeeld niet op uw fiets naar het werk te gaan. In hele erge gevallen zult u naar de KNO arts doorverwezen worden door uw huisarts, hij kan medicatie voorgeschrijven.
Wat u ook probeert de klachten zullen in enige mate blijven. Dat wordt veroorzaakt door de pollen. Deze pollen komen in aanraking met het slijmvlies en dat geeft het signaal af aan ons lichaam dat er ‘indringers’ zijn. Hierdoor ontstaat een afweerreactie van ons lichaam in de vorm van de al genoemde klachten.

Verminder hooikoorts klachten zonder medicatie.

De klachten door hooikoorts kunt u verminderen door de oorzaak – de pollen – weg te nemen. Door te vernevelen met fysiologisch zout reinigt u de slijmvliezen en de trilharen. Daardoor worden de pollen die in dit slijm zitten ook meegenomen en afgevoerd. Wanneer er geen pollen zijn dan heeft u ook geen/weinig last meer van de overgevoeligheidreactie. U kunt vrijer ademhalen, u hoeft minder meer te niezen en hebt meer lucht. Wanneer u ’s avonds gaat vernevelen zult u ook prettiger slapen en minder vermoeid opstaan. Gebruik wel een medicinale vernevelaar; andere apparaten zijn hiervoor niet geschikt. Aarzel niet en doe als vele anderen.

Omdat wij weten hoe erg sommige mensen de klachten van hooikoorts ervaren weten wij nog een andere “oplossing” voor een groot deel van de klachten. Voor bijna 84% van de mensen werkt Medical Tape, dit kunt u bij verschillende fysiotherapie praktijken laten plaatsen. Het is niet heel duur, maar het helpt de spieren van je luchtwegen, waardoor je beter kan ademen. Voor meer informatie verwijzen we u graag naar uw Fysiotherapeut.

Heeft u nog vragen? Mail of bel (085-0020845) ons gerust en wij zullen u verder helpen.