Stembanden herstellen met fysiologisch zout-verneveling

Bent u zanger(es), stemacteur, entertainer, presentator of gebruikt u uw stem op een andere manier veelvuldig? Dan herkent u vast dat de stembanden na een sessie behoorlijk vermoeid zijn. Alleen even rust nemen is vaak niet genoeg om er weer tegenaan te kunnen gaan. Het vernevelen van fysiologisch zout zorgt wél voor een snel herstel van uw stembanden! Lees in dit artikel meer over de voordelen van het vernevelen van fysiologisch zout voor u als veelvuldig stemgebruiker.

Wat is vernevelen?

Vernevelen is het omzetten van een vloeistof in mist oftewel nevel (hele kleine druppeltjes). In nevelvorm is vloeistof makkelijk toe te dienen, waarna de nevel snel en effectief op de luchtwegen kan ingrijpen. Vloeistoffen die vaak verneveld worden, zijn medicijnen of fysiologisch zout.

De verneveltechniek is uitermate geschikt voor mensen die makkelijk een vloeistof willen toedienen en deze maximaal effect willen laten hebben in de luchtwegen.

Wat is fysiologisch zout?

Fysiologisch zout is een oplossing van water en zout. Het gehalte van zout in het water komt zeer nauw: 0,9 procent. Dit is namelijk precies de verhouding die we ook in het menselijke lichaam aantreffen.

De zoutoplossing is een bekend middel om te vernevelen bij een verkoudheid. De zoutoplossing dringt zoals gezegd die goed door in uw luchtwegen en zorgt daar voor verlichting: het breekt slijm af en maakt daarmee de luchtwegen vrij. Ideaal dus om weer vrij te kunnen ademen.fysiologisch zout

Snel herstel van uw stembanden door het vernevelen van fysiologisch zout

Wanneer u uw stembanden veel gebruikt, dan werkt het in uw voordeel om af en toe een zoutoplossing te vernevelen. Dit zorgt er namelijk voor dat ze sneller herstellen na veel praten, zingen en acteren.

Het snelle herstel van de stembanden is te danken aan de volgende positieve eigenschappen van fysiologisch zout:

  • Slijm in de buurt van de stembanden afbreken
  • Vochtig maken (hydrateren) van de stembanden
  • Doorbloeding van de stembanden bevorderen

Wanneer u het fysiologisch zout vernevelt in uw mond, dan kan deze nevel makkelijk ingrijpen op uw stembanden. Daar heeft het groot effect, omdat de nevel zich snel verspreidt over een groot oppervlak.

Hoe snel werkt het?

Onderstaande figuur is overgenomen uit een artikel van een wetenschappelijk onderzoek naar het effect van vernevelen.

Werking zoutnevel bij wetenschappelijk stemonderzoek

Tabel stemonderzoek. Uitleg: 0 is uitgangssituatie, 10 is heel erg veel last en negatieve score betekent dat het beter is dan de uitgangspositie. Bewerkt door Iedereen Lucht

Hieruit blijkt dat niets doen ook echt niet helpt. Ook niet als u 110 minuten heeft gewacht. Dat heeft u zelf ook al lang in de praktijk gemerkt. Vernevelen met water werkt ook amper. Neusspray’s, stomen, vochtige lucht, enz. werken dus amper. Wat snel werkt en ook heel lang is het vernevelen met fysiologisch zout. Na 5 minuten zit u al weer bijna op het oorspronkelijke niveau en dat blijft ook gedunrede uren. Heel belangrijk: gebruik wel een goede vernevelaar en niet zo maar een product van één of andere website. Vaak is de nevel te grof waardoor het effect niet gehaald wordt. Goedkoop is dan duurkoop.

Gebruiksaanwijzing voor het vernevelen van fysiologisch zout

Voor het vernevelen van fysiologisch zout gebruikt u een vernevelaar met een mondstuk. Het fysiologisch zout kunt u zelf maken, maar er zijn ook ampullen fysiologisch zout te koop. U giet de oplossing van zout in de vernevelaar die er nevel van maakt.

Neem het mondstuk tussen uw tonden (zorg ervoor dat de tanden en de lippen de nevel niet tegenhouden) en adem rustig in en uit. Doe dit totdat het fysiologisch zout op is of stop na 10 tot 15 minuten.

Doordat u gebruikmaakt van de verneveltechniek zijn de stembanden snel hersteld. Bij het eerste stemgebruik na het vernevelen zal u al merken dat de stembanden tot rust gekomen zijn en u ze weer op volle kracht kunt gebruiken.

Vernevelen bij kriebelhoest met een inhalator / inhalators

Vragen over het vernevelen van fysiologisch zout voor snel herstel van u stembanden?

Iedereen Lucht helpt u graag verder met informatie over vernevelen, vernevelaars, fysiologisch zout en het effect op uw stembanden. Ook adviseren we u de passende vernevelaar. Neem gerust contact met ons op voor advies! We zijn te bereiken via ons contactformulier, via e-mailadres info@iedereenlucht.nl en telefonisch via 085-0020845.