Wat te doen tegen hooikoorts?

Heeft u last van een loopneus, een brandend gevoel aan uw ogen en hoest u vaak? Én bent u net in een natuurlijke omgeving geweest? Grote kans dat u hooikoorts heeft! Kom in dit artikel meer te weten over deze allergie, haar symptomen, oorzaken en de behandeling ervan. 

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie: u bent overgevoelig voor stuifmeel. Bomen en gras, maar ook planten produceren dit stuifmeel en stoten het af. Het stuifmeel komt in de lucht terecht die u vervolgens inademt.

Normaal gezien produceert het lichaam stoffen die ervoor zorgen dat u niet reageert wanneer u in aanraking komt met stuifmeel. Bij personen met hooikoorts worden die stoffen niet aangemaakt, wat er dus voor zorgt dat stuifmeel een heftige lichamelijke reactie teweeg kan brengen. Het stuifmeel heeft vooral effect op uw mond en keel, neus en ogen.

hooikoorts

Symptomen van hooikoorts

Wanneer u hooikoorts heeft en u komt in aanraking met stuifmeel dan zullen de slijmvliezen geïrriteerd raken en opzwellen. Ze produceren ook meer slijm om de irritatie naar buiten te werken. U krijgt dan ook een loopneus en uw neus kan verstopt raken. De irritatie zelf kan ook zorgen voor een jeuk of pijn aan uw neus.

 • Loopneus
 • Verstopte neus
 • Jeukende neus
 • Pijnlijke neus

Wanneer het stuifmeel doordringt tot diep in uw keel en luchtpijp of neus, dan kan ook daar een jeukend of pijnlijk gevoel ontstaan. Door middel van hoesten en niezen probeert uw lichaam de irritatie uit het lichaam te drijven.

 • Hoesten
 • Niezen

De ogen beginnen te tranen om de irritatie letterlijk weg te doen drijven. De irritatie die het stuifmeel veroorzaakt aan uw ogen kan ook leiden tot pijn of een brandend gevoel. Ook zwellen uw ogen op en worden ze rood.

 • Tranende ogen
 • Pijnlijke of brandende ogen
 • Opgezwollen ogen
 • Rode ogen

Al deze vervelende klachten van hooikoorts kunnen leiden tot vermoeidheid en het gevoel dat uw hoofd vol of verstopt is. Hooikoorts kan er zelfs toe leiden dat u moeite krijgt met ademen.

Astma de griep type hoest

Oorzaken van hooikoorts

Het is niet helemaal duidelijk of hooikoorts erfelijk is. Wat wel zeker is, is dat hooikoorts eerder optreedt bij mensen die een wat zwakker immuunsysteem hebben. Dit is bijvoorbeeld het geval als u al ziek bent of wanneer u het mentaal moeilijk heeft.

Behandelen van hooikoorts

Wanneer u hooikoorts wil behandelen, gaat dan liefst eerst bij uzelf na of er geen sprake is van ziekte of mentale problemen. Het is beter als u deze achterliggende oorzaak oplost, dan zal de hooikoorts vanzelf verdwijnen.

Wilt u snel uw de klachten van hooikoorts verlichten? Probeer dan eens de volgende trucs:

 • Stomen

Net als bij ziekte kan stomen verlichting brengen bij hooikoorts. Giet kokend water met een beetje zout in een emmer of pan en ga er met uw gezicht boven hangen. De stoom – en vooral het zout –  zal het opgehoopte slijm in uw neus en keel verdunnen, zodat het makkelijker naar buiten loopt. Ook kan het verlichting geven als u een verstopt gevoel heeft in uw hoofd. Voor meer effect kunt u een handdoek over uw hoofd leggen die de ruimte tussen uw hoofd en de emmer of pan afdekt.

zelf fysiologisch zout maken hooikoorts

 • Vernevelen

Het vernevelen van water met zout via een vernevelaar is de meer efficiënte en effectieve versie van stomen. U doet de zoutwatermix in de vernevelaar, die de vloeistof omzet in nevel. U kunt de vernevelaar direct aan uw mond en neus zetten voor een optimaal effect. Ook kunt u een vernevelaar in uw huiskamer of een andere ruimte zetten, omdat de nevel in de lucht te verspreiden. Er zijn eventueel ampullen met een zoutwatermix te koop.

zoutoplossing hooikoorts

Wanneer bovenstaande trucs tegen de klachten niet werken, neem dan contact op met uw huisarts. Hij of zij kan u verder helpen wanneer als er andere klachten spelen.

Wilt u meer weten over vernevelen? Neem dan contact met ons op! Stuur ons een bericht via het contactformulier, mail ons op info@iedereenlucht.nl of bel naar 085-0020845. Voor ons aanbod van vernevelaars – ook voor kinderen – klikt op onderstaande knop.