Zeven tips tegen een loopneus

Veel mensen hebben er momenteel last van: een loopneus. Een erg vervelende kwaal die soms dagenlang kan aanhouden. Gelukkig gaat een loopneus vanzelf over, maar natuurlijk kunnen we de klachten verlichten. In dit artikel geven we  dan ook zeven tips tegen een loopneus!

Oorzaken van een loopneus

Waarom heeft u lichaam zo’n vervelende eigenschap als een loopneus? Nou, eigenlijk is een snotneus een zeer effectief middel om infecties en stofjes uit uw neus te krijgen!

Uw lichaam maakt namelijk snot aan dat naar buiten moet lopen en tegelijkertijd de ongewenste infectie mee naar buiten drijft. Het snot komt langs de infectiekiem of de fysieke irritatie in uw neus en neemt het mee in de stroom uit het lichaam.

Uw lichaam kan snot in de neus aanmaken bij onderstaande situaties:

 • Allergie
 • Infectie
 • Stof in de neus
 • Verkoudheid

tips bij verkoudheid loopneus

Tips tegen een loopneus

Meestal gaat een snotneus vanzelf over, al blijven de symptomen vervelend. Hieronder geven we u daarom enkele tips waarmee je je loopneus sneller kunt verhelpen.

 1. Rust

Voldoende slapen en rust zorgen ervoor dat uw immuunsysteem op orde blijft en u beschermt tegen infecties. Probeer dan ook rust te pakken wanneer u voelt dat het wat minder gaat en dat een snotneus kan opkomen. Structureel acht uur slaap per nacht zou u een stuk fitter moeten doen voelen.

 1. Water drinken

Water maakt het makkelijker voor vloeistoffen om uit uw lichaam te drijven. Het heeft namelijk een verdunnend en verlichtend effect. Blijf dus genoeg water drinken als u een snotneus hebt of denkt te krijgen. Vindt u water saai worden, ga dan voor een lichte thee.

 1. Regelmatig handen wassen

Een virus dat een loopneus veroorzaakt verspreidt zich makkelijk via deurklinken, toetsenborden en andere spullen die veel verschillende mensen gebruiken. Was uw handen dan ook regelmatig, zodat het virus niet via uw handen op u overslaat.

 1. Stomen met zout

Een effectieve techniekeis stomen met zout. Vul een emmer of kom met heet water (de damp mag eraf komen) en doe er een beetje zout bij. Ga er met uw hoofd boven hangen, eventueel nog met een handdoek over uw hoofd en de kom. Het zout in de waterdamp lost het snot in uw neus op, waardoor het sneller uit uw neus loopt.

zelf fysiologisch zout maken hooikoorts

 1. Neusspray

Willen de bovenstaande huis-tuin-en-keukentips niet helpen? Dan kunt u een neusspray van de drogist of supermarkt proberen. Deze zijn klein, handig en helpen een milde snotneus te verlichten.

De meeste neussprays bevatten een vloeibare mix met zout en werken op dezelfde manier als het stomen. De mix wordt nu heel direct in de neus gespoten wat effectiever zou kunnen zijn. Gebruik alleen niet te vaak neusspray en zeker niet als het niet nodig is; neusspray kan namelijk verslavend zijn.

 1. Ventileer uw huis

Droge lucht in uw huis kan irritatie aan de neus opleveren en daardoor een snotneus erger maken. Zorg er dus voor dat u de ramen van tijd tot tijd openzet. Mocht dit niet helpen, dan kun je eventueel de lucht wat bevochtigen met een luchtbevochtiger of vernevelaar.

 1. Vernevelen met zoutwater

Wilt u uw loopneus snel en simpel aanpakken? Gebruik dan een vernevelaar met zoutwater. Dit apparaatje zet vloeistof, in dit geval een zoutwatermix, om in nevel. Plaats het apparaatje aan uw neus, zodat de nevel direct in de neus terechtkomt.

Een vernevelaar is multi-inzetbaar, want hij kan ook gevuld worden met water om als luchtbevochtiger te dienen of met vloeibare medicijnen.

zoutoplossing hooikoorts loopneus

Wilt u meer informatie over vernevelen of wilt u een vernevelaar vinden die bij u past? Stuur ons dan gerust een bericht, we helpen u graag! Mail naar info@iedereenlucht.nl, bel 085-0020845 of stuur uw bericht via ons contactformulier.