Recept voor fysiologisch zout

Bent u verkouden, zit uw neus verstopt of bent u schor? Probeer dan eens te vernevelen met fysiologisch zout! In dit artikel vindt u het recept voor fysiologisch zout dat u zelf kunt maken.

Wat is fysiologisch zout en waar wordt het voor gebruikt?

Fysiologisch zout is een mengeling van water en zout. Het gaat om een specifieke concentratie, namelijk 9 gram zout per 1 liter water. Het wordt vaak gebruikt om slijm in de neus en de keel op te lossen, zodat u weer vrij kunt ademen.

Recept voor fysiologisch zout

Het recept voor fysiologisch zout is makkelijk: 9 gram zout per 1 liter water.

Ingrediënten

  • 9 gram zout: u kunt het beste normaal keukenzout gebruiken. Liever geen speciale soorten zoals zeezout of Himalayazout.
  • 1 liter water: gebruikt liefst demi-water, kraanwater (zacht water) of bronwater (zonder koolzuur en zo min mogelijk mineralen: deze kunnen afzetten tegen de wand van een vernevelaar)

Bereiding

  • Kook 1 liter water en laat minimaal 10 minuten doorkoken
  • Doe 9 gram zout in een lege en schone pan, bak, emmer en vul aan met het gekookte water

zelf fysiologisch zout maken hooikoorts recept voor fysiologisch zout

Fysiologisch zout toedienen

Fysiologisch zout dient u toe door het te vernevelen. Dit is het proces waarbij de vloeibare mengeling van water en zout omgezet wordt in nevel. Dit zijn hele kleine druppeltjes, zoals bijvoorbeeld bij damp of mist. Maar hoe neemt u deze nevel tot zich?

1. Zelfgemaakt fysiologisch zout in een pan

Ten eerste kunt u het in een kookpan verwarmen tot kookpunt, waardoor er damp ontstaat. U gaat vervolgens boven de pan hangen, zodat de damp in uw neus en keel komt. U kunt de mengeling ook in een emmer of bak doen. Voor nog meer effect kunt u een handdoek over uw hoofd leggen, zodat de damp binnen uw bereik blijft.

2. Zelfgemaakt of gekocht fysiologisch zout met een vernevelaar

Ten tweede kunt u een apparaat gebruiken, de vernevelaar. Hiermee dient u fysiologisch zout meteen toe in de neus en mond. In het apparaat zit een klein bakje, waar de mengeling in dient te gaan. Het apparaat zet het om in nevel. Door middel van een mondstuk en/of neusstuk dient u het fysiologisch zout toe.

zoutoplossing hooikoorts loopneus

Bij welke klachten kunt u fysiologisch zout gebruiken?

U kunt fysiologisch zout gebruiken voor klachten die te maken hebben met slijm in uw neus of keel. Voor sommige mensen helpt het ook om hoofdpijn te verlichten. In onderstaand rijtje vindt u de klachten die wij vaak terugzien bij onze klanten:

  • Verkoudheid
  • Hooikoorts
  • Bijholteontsteking
  • Hoofdpijn

Zelf fysiologisch zout maken of kopen?

Fysiologisch zout is makkelijk zelf te maken; u hoeft alleen te letten op de juiste hoeveelheid zout ten opzichte van water. Het kopen van ampullen fysiologisch zout is handig, omdat u er zelf geen wekt meer aan heeft.

fysiologisch zout

Meer informatie over fysiologisch zout

Wilt u meer informatie over fysiologisch zout en de toediening? Neem dan gerust contact met ons op! Laat een bericht achter via het contactformulier, stuur een mail naar info@iedereenlucht.nl of bel ons op 085-0020845.