Stappenplan voor het gebruik van een vernevelaar

Wilt u een vernevelaar gaan gebruiken? Of heeft uw huisarts het gebruik van een vernevelaar aangeraden? Lees dan in ons overzichtelijke stappenplan hoe het gebruik van een vernevelaar verloopt.

Wat is een vernevelaar?

Een vernevelaar is een apparaat waarmee u medicijnen of andere vloeistoffen zoals een zoutoplossing makkelijk kunt inhaleren. De vloeistof wordt in het apparaat omgezet tot nevel: hele kleine druppeltjes gelijkend op mist. Door het mondstuk kunt u de vloeistof inademen. Vernevelen is erg effectief, omdat de nevel direct in de luchtwegen terechtkomt.

gebruik van een vernevelaar

Stappenplan voor het gebruik van een vernevelaar

Voor gebruik

  1. Handen wassen

Door uw handen van tevoren met zeep te wassen, voorkomt u dat er bacteriën op of in de vernevelaar komen. Dit is uiteraard belangrijk als u gaat vernevelen om de klachten van een ziekte tegen te gaan.

  1. Medicijnen of zoutoplossing bereiden

Maak uw zoutoplossing klaar of mix de medicijnen die gemengd mogen worden. Raadpleeg altijd uw apotheek als u niet zeker weet of u de medicijnen kunt mixen.

  1. Medicijnen of zoutoplossing in de vernevelaar plaatsen

De meeste vernevelaars hebben een bakje dat u los kunt maken en waar u de (gemixte) vloeibare medicijnen of alleen de zoutoplossing makkelijk in kunt doen.

Gebruik

  1. Neem een comfortabele houding aan

Het is het best om te gaan zitten wanneer u een vernevelaar gebruikt. U heeft dan de rust om de vernevelaar op de juiste manier te gebruiken. Ga rechtop op een stoel zitten, zodat uw luchtwegen alle ruimte krijgen.

Gebruik de vernevelaar in ieder geval niet lopend. Het is erg moeilijk om het mondstuk op z’n plaats te houden en het medicijn effect te laten hebben.

  1. Mondstuk of masker gebruiken

Wanneer u gebruikmaakt van een mondstuk, plaatst u deze dan in uw mond. Houd uw lippen goed op elkaar, zodat de nevel niet uit uw mond gaat.

Als u een masker bij de vernevelaar heeft, dan plaatst u deze zo dat deze over uw neus en uw mond komt. Veel mensen vinden het masker comfortabeler.

zoutoplossing hooikoorts loopneus gebruik van een vernevelaar

  1. Rustig ademen

Zet het apparaat aan, zodat deze het vloeibare medicijn in nevel kan gaan veranderen. Begin rustig te ademen. De medicijnnevel kan zich het beste in uw luchtwegen verspreiden als u uw adem steeds drie seconden inhoudt en dan uitblaast. U hoeft niet krachtig of vaak te ademen, want de vernevelaar zorgt al voor een goede verspreiding van de nevel.

Als u graag een pauze neemt, dan kan dat. Zet de vernevelaar even uit en adem buiten het masker of verwijder het mondstuk. Houd de pauzes kort, zodat het effect van het medicijn niet verloren gaat.

  1. Tijdsduur

De meeste mensen vernevelen voor ongeveer tien minuten. Heeft uw huisarts aangeraden korter of langer te vernevelen, doe dit dan ook. Alleen dan heeft u een optimaal effect.

Na gebruik

  1. Gorgelen

Restanten medicijnen kunnen een naar of gek gevoel veroorzaken na het vernevelen of na het inhaleren. Zet het apparaat uit en probeer nog een beetje te gorgelen met water. Bij fysiologisch zoutgebruik geldt dit niet.

Als u gebruik heeft gemaakt van een masker, dan is het verstandig om uw gezicht nog even af te spoelen (bij medicatie). Hiermee voorkomt u irritaties.

  1. Apparaat schoonmaken

Maak alle onderdelen die nat zijn geworden na ieder gebruik goed schoon. Verwijder de overgebleven medicijnvloeistof en maak onderdelen schoon met heet water. Eventueel kunt u de onderdelen nog desinfecteren met speciale middelen zoals alcohol. Dit geldt met name bij medicatie, niet bij een zoutoplossing.

Heeft u nog vragen over het gebruik van een vernevelaar? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder. Mail ons op info@iedereenlucht.nl, stuur een berichtje via het contactformulier of neem telefonisch contact op 085-0020845.